3η του Δεκέμβρη έχει καθιερωθεί από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992 , Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία. Άτομα με αναπηρία θεωρούνται αυτά που πάσχουν από νοητική υστέρηση, αισθητηριακές αναπηρίες ακοής κι όρασης, κινητικές, με χρόνια προβλήματα υγείας, με διαταραχές λόγου κι ομιλίας, με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με ή χωρίς υπερκινητικότητα, με διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές, με ψυχικές και νευροψυχικές διαταραχές. Η μέρα αυτή λοιπόν είναι αφιερωμένη σε όλους εκείνους που αντιμετωπίζουν είτε εκ γενετής είτε επίκτητα προβλήματα στις αισθήσεις, κινητικότητα, αντίληψη, καθημερινή λειτουργικότητα τους, κυρίως όμως εστιάζει στον αγώνα που δίνουν για τα δικαιώματά τους.
· ΙΣΟΤΗΤΑ
· ΣΕΒΑΣΜΟΣ
· ΑΠΟΔΟΧΗ
· ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΙ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
· ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Η αναπηρία συνεπάγεται τον περιορισμό, την απαξίωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό; Τέτοιου είδους κοινωνία επιλέγουμε να δημιουργούμε και να ζούμε; Γνωρίζουμε το αύριο τι μπορεί να φέρει για τον καθένα από μας; Είμαστε πεπεισμένοι ότι έχουμε διασφαλίσει, με μια άτυπη συμφωνία με τη φύση, το Θεό, ότι είμαστε προστατευμένοι; 
Είναι φτωχά τα λόγια για να ειπωθεί αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι που τους συμπεριφερόμαστε ως κατηγορία ανθρώπων. Ας αναλάβει ο καθένας μας την ευθύνη που του αναλογεί.
Αγγέλη Αθηνά
Ψυχολογος ΚΕΜΑΕΔ