Δείπνο για την χρηματοδότηση της έκδοσης στο Ρεστοράν ΕΛΙΑ Βιβλίο μαγειρικής για ΑμεΑ από το ΚΕΜΑΕΔ Βεροίας

Βιβλίο μαγειρικής για ΑμεΑ, το οποίο θα τυπωθεί με το σύστημα που διαβάζεται και από τυφλούς ετοιμάζει το Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες του δήμου Βέροιας (ΚΕΜΑΕΔ). Οι συνταγές του βιβλίου δίδονται με φωτογραφίες, βήμα – βήμα, ακόμη και για ΑμΕΑ που δεν γνωρίζουν ανάγνωση και είναι επιλογές από αυτές που διδάσκουν εδώ και ένα χρόνο στα παιδιά του Κέντρου ο σεφ Αντώνης Μουστάκας και η καθηγήτρια των Δ.ΙΕΚ Αρτοζαχαροπλαστικής Βέροιας Χριστίνα Μάλλιου. Στο βιβλίο θα υπάρχουν και συνταγές αφιερώματα σε συνεργασίες με αξιόλογος συλλόγους (όπως Εύξεινος Λέσχη Βέροιας, Σύλλογοι Βλάχων, Μικρασιατών, Θρακιωτών, Αρτοποιών κ.α.)και η κάθε συνεργασία θα συνοδεύεται από οπτικοακουστικό υλικό.

Στόχος του ΚΕΜΑΕΔ Βέροιας, που εργάζεται για την υλοποίηση του βιβλίου από το 2014, είναι η χρηματοδότηση της  εκτύπωσης 1.000 αντιτύπων για να σταλούν σε αντίστοιχα Κέντρα ανά την Ελλάδα. Η φωτογράφηση και η πραγματοποίηση των συνταγών έχει ήδη γίνει. Έτσι, την Τετάρτη 17 Μαΐου, ώρα 21.30’, θα δοθεί δείπνο στο Ρεστοράν ΕΛΙΑ της Βέροιας, με στόχο την οικονομική ενίσχυση της εκτύπωσης αυτού του βιβλίου, το οποίο εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρωτοπορία στον τομέα του. Το μενού θα μαγειρέψουν, εθελοντικά, μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος, που προσφέρθηκε να συμβάλλει στην προσπάθεια του ΚΕΜΑΕΔ Βεροίας.

Το ΚΕΜΑΕΔ Βεροίας

Το Κέντρο Μέριμνας για Άτομα με Ειδικές Δεξιότητες του δήμου Βέροιας, είναι ένας ζεστός και ανθρώπινος χώρος που φιλοξενεί άτομα με ιδιαίτερες ικανότητες ηλικίας 16 – 50 ετών (Νοητική Υστέρηση, Σπαστική Τετραπληγία, Σύνδρομο DOWN, Κωφάλαλα). Λειτουργεί σε πενθήμερη βάση 8:00 π.μ. έως 15:00μ.μ.

Το Κέντρο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βέροιας  προς χρήση και λειτουργία στον Σύλλογο Φίλων του Κέντρου Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Δεξιότητες του Δήμου Βέροιας (γονέων). Διαθέτει : 1) Γυμνάστρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής και αίθουσα εξοπλισμένου γυμναστηρίου 2) Ζωγράφο και εξοπλισμένο ατελιέ ζωγραφικής 3) Ψυχολόγο – Λογοθεραπεύτρια και  αίθουσα  των λειτουργιών τους 4) Διακοσμήτρια και αίθουσα κατασκευών 5) Φυσικοθεραπεύτρια και αίθουσα φυσικοθεραπείας 6) Γραμματέα και αίθουσα γραμματειακής υποστήριξης 7) Επιστημονικό Διευθυντή  Ιατρό Νευρολόγο 8) Μαγείρισσα και αίθουσα μαγειρικής 9) και εθελοντές : Κοινωνική Λειτουργό, Νοσηλεύτρια, Καθηγήτρια Μουσικής και Καθηγήτρια Χορού.

«Στα εργαστήρια του Κέντρου κατασκευάζουμε κατά αποκλειστικότητα προϊόντα τουριστικής προβολής του τόπου (π.χ. ζωγραφική σε ξύλο παλαιωμένο   αρχοντικών σπιτιών της παλιάς Βέροιας από την λαογραφική έρευνα της Βεροιώτισσας ζωγράφου κ. Χρύσας Κωστοπούλου).

Μαγειρεύουμε καθημερινά για 18 άτομα ΑμΕΑ που σιτίζουμε με πρωινά και μεσημεριανά γεύματα αλλά και με πακέτα για το βραδινό τους γεύμα στο σπίτι.

Τηρούμε φακέλους και καρτέλες των παιδιών με ιατρικό ιστορικό και άλλα χρήσιμα και επί μέρους στοιχεία αλλά και αρχεία καθημερινών εργασιών & εκδηλώσεων.

Εκτός λοιπόν από το κοινωνικό έργο το οποίο επιτελούμε με μεγάλη αγάπη και αφοσίωση προς αυτά τα παιδιά – τα παιδιά μας – οργανώνουμε μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως Θεατρικές και μουσικές παραστάσεις (με αφορμή τον εορτασμό της 3ης Δεκέμβρη – Παγκόσμιας Ημέρας ΑμΕΑ)», σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Κέντρου.